Harmonogram Pracowników
Przegląd
Aby zobaczyć harmonogram pracowników, przejdź do aplikacji Pracownicy a następnie kliknij Harmonogram.
W Web-Based Office przypisane zmiany i rzeczywiste obecności są podane na tej samej stronie.
Kierownik restauracji jest odpowiedzialny za sporządzenie harmonogramu pracy. Przydziela zmiany, zmienia je lub usuwa.
Tryby pracy
Możesz pracować z harmonogramem w kilku trybach: podglądu, edycji i pustym. Różni pracownicy mogą mieć różne uprawnienia do obsługi harmonogramu: kierownik tworzy harmonogram i ma uprawnienia do jego tworzenia, podczas gdy inni pracownicy mogą go tylko przeglądać.
Pusty
Jeśli dla wybranego tygodnia nie ma sporządzonego harmonogramu, wybierz dowolny okres w przyszłości, a zobaczysz przycisk, którego możesz użyć do jego utworzenia:
- Utwórz harmonogram — otworzy się nowy pusty harmonogram w trybie edycji.
- Skopiuj harmonogram z zeszłego tygodnia — Twoje zmiany z poprzedniego tygodnia zostaną skopiowane do bieżącego tygodnia.
Podgląd harmonogramu
W trybie podglądu możesz zobaczyć pracowników z obecnością lub zmianą. W tym trybie nie można przypisywać, edytować ani usuwać zmian.
Możesz wybrać okres podglądu na górnej wstążce: tydzień lub miesiąc.
Zaplanowane zmiany są wyróżnione na niebiesko. Pasek wyświetla skróconą nazwę zmiany oraz godziny rozpoczęcia i zakończenia: 
Kolor obecności zależy od tego, czy odpowiada godzinom zmiany, czy wykracza poza nie:
— obecność mieści się w czasie zmiany.
— obecność jest o 60 minut dłuższa lub 15 minut krótsza niż zmiana.
— nieobecność lub obecność przekracza 24 godziny.
— obecność wykracza poza czas zmiany.
Wiersz roli pokazuje liczbę pracowników z przypisanymi zmianami. Jeśli pracownicy przepracowali swoje zmiany, zobaczysz odpowiednią liczbę podaną po ukośniku.
Aby uzyskać szczegóły dotyczące zmiany i odpowiadającej jej obecności, kliknij na nią. W wyskakującym oknie możesz dowiedzieć się, czy zaplanowane godziny zostały w pełni przepracowane, ile pracownik zarobił itd.
Wstępne szacunki sprzedaży i kosztów pracy są podane na dole harmonogramu. Przyszła sprzedaż jest szacowana na podstawie prognoz sprzedaży, a koszty pracy na podstawie harmonogramu. Przeszła sprzedaż jest szacowana na podstawie faktycznej sprzedaży, a koszty pracy na podstawie faktycznego czasu pracy. Koszt pracy może obejmować nie tylko wynagrodzenie za przepracowany czas, ale także składki na ubezpieczenie społeczne, emerytalne i inne opłaty. Do obliczania tych opłat używamy współczynników określonych na karcie Preferencje systemu, zapoznaj się z artykułem Pierwsze kroki.
Aby mieć harmonogram zawsze dostępny w swojej restauracji, wyeksportuj go za pomocą przycisku Pobierz Excel
w prawym górnym rogu okna harmonogramu, wydrukuj i powieś na ścianie, aby Twój personel mógł go zobaczyć.
Edycja harmonogramu
W trybie edycji możesz przypisać pracownikowi zmianę, edytować zmianę lub ją usunąć.
Możesz edytować tylko zmiany w bieżącym tygodniu i przyszłe zmiany.
Zmiany i obecności wyglądają tak samo jak w trybie podglądu. Typy zmian są tworzone i edytowane w aplikacji back-office na komputerze. Po więcej szczegółów zapoznaj się z artykułem Typy zmian.
Aby przypisać pracownikowi zmianę, wybierz ją z listy typów zmian i kliknij na komórkę. Dostępna komórka ma znak plus. Możesz utworzyć dwie zmiany na dzień, jeśli się nie nakładają.
Obecności w bieżącym tygodniu również są podane w harmonogramie, ale nie możesz ich zmieniać.
Aby edytować domyślne ramy czasowe zmiany lub usunąć zmianę, kliknij na nią, wprowadź niezbędne zmiany i kliknij OK.
Podczas tworzenia harmonogramu system kontroluje, ile godzin pracownik powinien przepracować w tygodniu. Standardowe godziny można zmienić w Preferencjach systemu. Jeśli standardowy tydzień zostanie przekroczony, godziny są wyróżnione na czerwono.
Powiadomienia o zmianie harmonogramu
Gdy kierownik odwołuje zmianę lub przypisuje nową, pracownik zatrudniony na godzinę otrzymuje powiadomienie o swoim nowym harmonogramie.
Pracownicy zatrudnieni na umowę o pracę nie otrzymują takich powiadomień — ich harmonogramy rzadko się zmieniają i mogą być tworzone automatycznie.
Jeśli nie chcesz, aby Twoi pracownicy otrzymywali takie powiadomienia (maile), przejdź do Preferencji systemu i wyłącz opcję Wyślij powiadomienia o zmianie harmonogramu w sekcji Koszty pracy.