Zmiana Zamówień
Operator może edytować istniejące zamówienia lub przenieść je do innego sklepu, jeśli to konieczne. Zamówienie można również anulować na POS sklepu, który je realizuje. W zależności od aktualnego statusu zamówienia, można je zmienić, anulować lub przełożyć na inny termin.
Jak Edytować Zamówienie
Aby edytować zamówienie, wybierz je z listy zamówień i przejdź do bloku Szczegóły zamówienia po prawej stronie. Kliknij przycisk stylizatora
obok parametru, który chcesz zmienić. Opcja ta jest dostępna do momentu, gdy zamówienie zostanie odebrane przez kuriera.
Tylko jeden operator może edytować zamówienie w danym czasie, dla innych pracowników zamówienie to jest niedostępne — na liście zamówień jest wyróżnione na szaro i pokazuje nazwę operatora, który je obsługuje.
Czas Dostawy
Kliknij przycisk stylizatora
obok pola Czas dostawy i ustaw nowy czas. Kliknij Zapisz.
Sklep i Adres Dostawy
Kliknij przycisk obok pola Sklep, aby zmienić restaurację, która przygotuje zamówienie. Zapisz zmiany. W przypadku dostawy możesz również zmienić Adres.
Pozycje Zamówienia
Aby zmienić pozycje zamówienia, kliknij
. W otwartym oknie możesz dodać nowe pozycje — będą one wyróżnione na pomarańczowo. Aby usunąć pozycję, kliknij
obok jej nazwy. Usunięta pozycja jest przekreślona. Aby przywrócić pozycję, kliknij
.
Aby operator mógł usuwać pozycje z zamówienia, należy określić Powód usunięcia domyślnej pozycji w ustawieniach Web Call Center. Zapisz zmiany.
Aby zmienić modyfikatory pozycji, usuń całą pozycję i dodaj ją ponownie z potrzebnymi modyfikatorami. Podobnie można zmienić składniki zestawu — usuń zestaw z zamówienia i dodaj go ponownie z innymi składnikami.
Jeśli coś pójdzie nie tak i nie możesz zapisać zamówienia po edycji, po prostu skopiuj wprowadzone zmiany i wyślij je do kuchni. W razie potrzeby dołącz instrukcje. Kliknij
, aby skopiować zmiany do schowka.
Typ Płatności
Po zaakceptowaniu i przetworzeniu zamówienia na dostawę przez operatora call center, można zmienić wybrany typ płatności:
- dla zamówień innych niż ze statusem W drodze, jeśli opcja Wykonaj płatność w back office jest ustawiona na Gdy dostawa jest wysłana;
- dla wszystkich zamówień, w tym ze statusem W drodze, jeśli opcja Wykonaj płatność w back office jest ustawiona na Gdy dostawa jest zamknięta.
- W tym celu wybierz zamówienie, dla którego typ płatności ma zostać zmieniony.
- W oknie Szczegóły zamówienia kliknij
w sekcji Pozycje zamówienia. Pojawi się okno edycji zamówienia. - Dla zamówień innych niż W drodze:
- Przejdź do strony Kasa.
- Usuń wcześniej wybrany typ płatności.
- Wybierz wymagany typ płatności.
- Kliknij Zapisz.
- Dla zamówień W drodze okno edycji zamówienia ma tylko 1 stronę — Kasa.
- Usuń wcześniej wybrany typ płatności.
- Wybierz wymagany typ płatności.
- Kliknij Zapisz.
Przeniesienie do Innego Sklepu
Możesz przenieść nieopłacone zamówienia o dowolnym statusie (w tym "W trakcie przygotowania") do innego sklepu.
Nie można przenieść opłaconych zamówień do innego sklepu.
Aby przenieść zamówienie:
-
Wybierz je na liście zamówień i kliknij ikonę ołówka obok pola Sklep w bloku Szczegóły zamówienia po prawej stronie.
-
W oknie edycji zamówienia wybierz żądany sklep w kolumnie Skąd, jeśli to konieczne, zmień czas dostawy w kolumnie Kiedy i kliknij przycisk Zapisz w prawym dolnym rogu okna. Jeśli zamówienie jest już w trakcie przygotowania, pojawi się komunikat ostrzegawczy.
-
Przeniesione zamówienie będzie widoczne w historii zamówień sklepu, do którego zostało przeniesione. Powiadomienie o przeniesieniu zostanie wyświetlone w bloku Historia dostawy w szczegółach zamówienia.
-
Aby poprawnie przenieść zamówienie, należy dodać nowy Powód anulowania dostawy w aplikacji desktopowej Syrve Office — "Przeniesienie do innego sklepu", a także wybrać Powód anulowania domyślnej dostawy w ustawieniach Web Call Center. Jeśli powody nie są skonfigurowane, operator zobaczy komunikat ostrzegawczy.
Jak Anulować Zamówienie
Aby anulować zamówienie, które zostało już wysłane do sklepu, kliknij trzy pionowe kropki po prawej stronie danego zamówienia. Następnie kliknij Anuluj zamówienie na dole ekranu i potwierdź akcję.
Lub otwórz zamówienie i kliknij przycisk kosza.
Aby operatorzy mogli anulować zamówienia, skonfiguruj Powód anulowania domyślnej dostawy w ustawieniach Call Center.