Przejdź do głównej zawartości

Potwierdzenie Dostawy

Przegląd

Kiedy używane

Potwierdzenie dostawy może być wymagane w przypadku zamówień dostawy złożonych z wyprzedzeniem.

Operator powinien oddzwonić do klienta i upewnić się, że zamówienie jest nadal aktualne. Dotyczy to również zamówień dostawy pochodzących z zewnętrznych systemów, na przykład z witryny internetowej Twojego lokalu. Operator powinien upewnić się, że nie jest to fałszywe zamówienie.

 

Automatyczne potwierdzenie zamówień dostawy działa tylko dla zewnętrznych usług dostawy jedzenia (strony internetowe, aplikacje, agregatory) zintegrowanych przez Delivery API (Syrve Loyalty). Jeśli usługi dostawy jedzenia są zintegrowane za pomocą Syrve Live API (Syrve Cloud API), musisz włączyć automatyczne potwierdzenie w aplikacji Syrve (Ustawienia systemowe i konserwacja > Dostawa > Automatyczne potwierdzenie). Szczegóły znajdziesz w artykule Automatyczne potwierdzenie dostawy.

Zamówienia złożone przez stałych klientów mogą być potwierdzane automatycznie, nawet jeśli pochodzą z witryny internetowej.

Zamówienia dostawy złożone przez klientów wysokiego ryzyka nie są potwierdzane automatycznie.

Jak system oznacza niepotwierdzone zamówienia

15 minut przed rozpoczęciem gotowania, niepotwierdzone zamówienie zostanie wyróżnione na czerwono. Gdy najedziesz kursorem na taką dostawę, system wyświetli komunikat: „Dostawa nr <...> wymaga potwierdzenia.”

Domyślnie, niepotwierdzone zamówienie zmienia kolor na czerwony 15 minut przed gotowaniem. Aby zmienić ten czas, użyj pola DeliveryConfirmingTimeout w pliku Delivery.config.xml.

Uprawnienia

Niepotwierdzone dostawy są wyświetlane w Syrve POS, ale nie można rozpocząć gotowania takich zamówień, ponieważ muszą być najpierw potwierdzone. Może to zrobić tylko pracownik z uprawnieniem Potwierdzanie dostaw (D_CND).

Jeśli tylko operator call center powinien mieć możliwość potwierdzania zamówień dostawy, nie przyznawaj tego uprawnienia pracownikom restauracji.

Konfiguracja Potwierdzenia Dostawy

  1. W tym celu przejdź do Dostawa > Potwierdzenie dostawy. W przypadku sieci restauracji zarządzanej z centrali, takie ustawienia powinny być dokonane w Syrve HQ.
  2. Zaznacz Włącz potwierdzenie dostawy.
  3. Domyślnie, zamówienia dostawy z wyprzedzeniem mogą być potwierdzane (ręcznie lub automatycznie), jeśli do przewidywanego czasu dostawy pozostało co najmniej 24 godziny. Ten okres można zmienić. W tym celu określ, ile czasu wcześniej takie zamówienia z wyprzedzeniem muszą być potwierdzone w polu Potwierdź zamówienia z wyprzedzeniem nie wcześniej niż.
  4. Zaznacz Potwierdzaj dostawy automatycznie. W takim przypadku zewnętrzne zamówienia zostaną zapisane w punkcie sprzedaży w statusie „Oczekujące”.
  5. Zewnętrzne zamówienia mogą być potwierdzane automatycznie tylko wtedy, gdy są otrzymywane od stałych klientów (mają określoną liczbę pomyślnie dostarczonych zamówień). W tym celu określ liczbę zamówień, które klient powinien złożyć, aby umożliwić automatyczne potwierdzenie i czy adresy dostawy powinny być brane pod uwagę:
    • Dowolny adres. Jeśli zamówienia złożone przez tego samego klienta były dostarczane do różnych miejsc, zostaną potwierdzone automatycznie, pod warunkiem że X z nich zostało dostarczonych na dowolny adres.
    • Ten sam adres. Zamówienia zostaną automatycznie potwierdzone, jeśli co najmniej X zamówień zostało dostarczonych na ten sam adres. Adres dostawy w tym przypadku może określać numer budynku lub mieszkania.

W przypadku zamówień na odbiór, adres dostawy nie jest brany pod uwagę.

  1. Możesz wykluczyć niektóre dostawy z automatycznego potwierdzenia na podstawie następujących kryteriów:
    • Kwota. System nie potwierdzi zamówienia automatycznie, jeśli jego kwota jest większa niż wartość określona w polu Kwota zamówienia jest większa niż N euro.
    • Wysokie ryzyko. System nie potwierdzi automatycznie zamówień złożonych przez niewiarygodnych klientów. Ten parametr jest domyślnie włączony.
    • Telefon. Jeśli klient złożył zamówienie przez telefon stacjonarny, może nie otrzymać potwierdzenia SMS, dlatego Syrve Delivery pozwala wykluczyć takie zamówienia z automatycznego potwierdzenia.
    • Przedmioty. Niektóre przedmioty wymagają ręcznego potwierdzenia, dlatego system może wykluczyć zamówienia zawierające takie przedmioty z automatycznego potwierdzenia.

Ustawienia potwierdzenia dostawy

Ręczne Potwierdzenie

  1. Znajdź niepotwierdzone zamówienie na liście dostaw i otwórz je.
  2. Kliknij Potwierdź w szczegółach zamówienia. Nazwa przycisku zmieni się na Anuluj potwierdzenie.

Gdy otworzysz zamówienie w call center, możesz zobaczyć następujący komunikat: „Zamówienie dostawy jest otwarte przez operatora.” Oznacza to, że to zamówienie jest przetwarzane przez innego operatora — operator otworzył rekord zamówienia i dzwoni do klienta, na przykład. Potwierdź inne zamówienie.

Po potwierdzeniu, zamówienie przyjmuje status „Czas na gotowanie”.

Jeśli używany jest tryb automatycznego przygotowania, zamówienia przyjmują status „W trakcie” po potwierdzeniu. Aby anulować potwierdzenie takiego zamówienia, musisz usunąć z niego wszystkie pozycje menu.

Automatyczne Potwierdzenie

Automatyczne potwierdzenie dotyczy zamówień, które pochodzą z zewnętrznych systemów przez API, pod warunkiem że spełnione są następujące warunki:

  • Limit czasu potwierdzenia jest spełniony. Jest on określony w polu Potwierdź zamówienia nie wcześniej niż.
  • Zamówienie może być zapisane w punkcie sprzedaży.
  • Automatyczne przypisanie zostało uruchomione i wybrano punkt sprzedaży.
  • Wszystkie wymagane pola są wypełnione.
  • Numer telefonu i adres klienta nie mają statusu wysokiego ryzyka.
  • Limit opłaconych zamówień jest spełniony. Jest on określony w polu Automatycznie potwierdzaj zamówienia tylko dla klientów z lub więcej opłaconymi zamówieniami.
  • Jeśli automatyczne potwierdzenie zostanie uruchomione, zamówienie dostawy zostanie zapisane w punkcie sprzedaży w statusie „Potwierdzone”.

Anulowanie Potwierdzenia

Jeśli potwierdzisz zamówienie przez pomyłkę, możesz anulować tę akcję, używając przycisku Anuluj potwierdzenie.