Przejdź do głównej zawartości

Uprawnienia

Przegląd

Pracownicy potrzebują określonych uprawnień, aby wykonywać różne operacje w Syrve Office lub Syrve POS: obsługiwać bazy danych, finanse i zapasy, otwierać, zamykać lub akceptować zmiany kasowe i tak dalej.

Uprawnienia są sprawdzane według zasady: „Co nie jest dozwolone, jest zabronione”, co oznacza, że jeśli operacja nie jest wyraźnie dozwolona dla pracownika, jest zabroniona.

Przede wszystkim uprawnienia są definiowane przez rolę, jaką pracownik pełni w firmie. Role domyślne mają wstępnie skonfigurowane uprawnienia w systemie. Nowe role wymagają określenia uprawnień.

Ponadto możesz przyznać każdemu pracownikowi uprawnienia indywidualnie. Jeśli pracownik ma indywidualne uprawnienia, które są sprzeczne z uprawnieniami roli, to uprawnienia osobiste mają pierwszeństwo.

Aby móc ustawiać uprawnienia, pracownik musi mieć uprawnienia „Edytuj uprawnienia” (B_EP) oraz „Wyświetl uprawnienia” (B_VP).

Aby ustawić uprawnienia, przejdź do sekcji Pracownicy > Uprawnienia. Możesz również uzyskać dostęp do strony ustawień uprawnień z pliku pracownika.

Tabela jest podzielona na kilka bloków:

  • Blok 1 ‒ uprawnienia roli
  • Blok 2 ‒ uprawnienia roli przyznane pracownikom
  • Blok 3 ‒ uprawnienia indywidualne

Przecięcie roli lub pracownika z uprawnieniem pokazuje typ dostępu. Po prawej stronie znajdują się wyjaśnienia uprawnień.

Pełną listę uprawnień i ich opis znajdziesz w artykule Lista uprawnień.

Typ dostępu jest określony przez status komórki na przecięciu uprawnienia i pracownika lub roli.

Rola (Blok 1) może mieć następujące statusy:

  • — Domyślny. To samo co Zabroniony
  • — Dozwolony. Ta operacja jest dostępna dla pracowników na tej roli.
  • — Zabroniony. Ta operacja nie jest dostępna dla pracowników na tej roli.
  • — Dozwolony, jeśli odpowiedzialny. Operacja jest dozwolona w punktach sprzedaży, gdzie pracownicy są odpowiedzialni.

Indywidualne uprawnienia użytkownika (Blok 3) mogą mieć następujące statusy:

  • — Domyślny. Typ dostępu jest określony przez rolę pracownika.
  • — Dozwolony. Operacja jest dostępna dla pracownika.
  • — Zabroniony. Operacja nie jest dostępna dla pracownika.
  • — Dozwolony, jeśli odpowiedzialny. Operacja jest dozwolona w punktach sprzedaży, gdzie pracownik jest odpowiedzialny.

Tekst w komórce oznacza, że typ dostępu jest określony przez rolę. Na przykład MN0, co oznacza rolę menedżera.

Ustawienia

Uprawnienia możesz ustawić na następujące sposoby:

  1. Przyznać wszystkie uprawnienia roli (pracownika) za pomocą poleceń z menu kontekstowego wywoływanego w kolumnie Nazwa.
  2. Przyznać uprawnienia, klikając dwukrotnie w wymaganą komórkę.

Pierwsza metoda jest wygodna, gdy trzeba ustawić kilka ról, na przykład podczas pierwszej instalacji systemu. Możesz jej również użyć, aby przyznać uprawnienia roli pracownikowi lub uprawnienia pracownika roli.

Druga metoda jest wygodna do dostosowywania roli (pracownika), na przykład gdy trzeba dodać uprawnienia indywidualne.

Uprawnienia roli

Aby ustawić lub edytować uprawnienia roli:

  1. Wybierz rolę z listy, której uprawnienia potrzebujesz.
  2. Kliknij Kopiuj uprawnienia w menu kontekstowym.
  3. Wybierz rolę do modyfikacji na liście i kliknij Wstaw uprawnienia w menu kontekstowym.
  4. Jeśli potrzebujesz dodatkowych uprawnień, ustaw je odpowiednio.

Załóżmy, że chcesz dostosować uprawnienia dla nowej roli Zastępcy Menedżera.

  1. Wybierz rolę Menedżera na liście.

  2. Kliknij prawym przyciskiem myszy nazwę roli i wybierz Kopiuj uprawnienia w menu kontekstowym.

  3. Kliknij prawym przyciskiem myszy rolę Zastępcy Menedżera i wybierz Wstaw uprawnienia.

  4. Upewnij się, że uprawnienia zostały poprawnie przeniesione.

  5. Zabroń Zastępcy Menedżera edytowania dokumentów retrospektywnie.

    W tym celu znajdź wymagane uprawnienie (B_EBDD) w polu wyszukiwania w prawym dolnym rogu i kliknij dwukrotnie w komórkę, aby cofnąć uprawnienie (komórka stanie się czerwona).

Uprawnienia indywidualne

Uprawnienia pracownika są określone przez rolę, do której został przypisany (odpowiednie komórki pokazują kody ról). Te uprawnienia można edytować.

Na przykład możesz przypisać pracownika do dodatkowej roli lub przyznać uprawnienia nieokreślone przez jego rolę lub odwrotnie, cofnąć niektóre uprawnienia roli.

Uprawnienia indywidualne ustawia się podobnie jak uprawnienia roli.

Gdy chcesz przyznać uprawnienia roli pracownikowi, możesz kliknąć dwukrotnie komórkę na przecięciu pracownik-rola.

Konfliktujące uprawnienia

Podczas przenoszenia uprawnień bieżąca komórka może różnić się od nowej. Na przykład bieżąca wartość to Zabroniony , a nowa wartość to Dozwolony . W takich przypadkach na ekranie pojawia się okno rozstrzygania konfliktu.

Komórka Niezdefiniowany nie powoduje żadnego konfliktu uprawnień i zawsze przyjmuje wartość „kolorowej” komórki.

Aby ustawić status komórki, kliknij dwukrotnie wymaganą komórkę.