Uprawnienia
Przegląd
Pracownicy potrzebują określonych uprawnień, aby wykonywać różne operacje w Syrve Office lub Syrve POS: obsługiwać bazy danych, finanse i inwentaryzację, otwierać, zamykać lub akceptować zmiany kasowe itp.
Uprawnienia są sprawdzane według następującej zasady: „Cokolwiek nie jest dozwolone, jest zabronione”, co oznacza, że jeśli operacja nie jest wyraźnie dozwolona do wykonania przez pracownika, jest zabroniona.
Na początku uprawnienia są definiowane przez rolę, jaką pracownik pełni w firmie. Domyślne role mają uprawnienia wstępnie skonfigurowane w systemie. Nowe role wymagają określenia uprawnień.
Ponadto, możesz przyznać każdemu pracownikowi uprawnienia indywidualnie. Jeśli pracownik ma nadane indywidualne uprawnienia, które są w konflikcie z uprawnieniami roli, uprawnienia osobiste mają pierwszeństwo.
Aby móc skonfigurować uprawnienia, pracownik potrzebuje uprawnień „Edytuj uprawnienia” (B_EP) i „Wyświetl uprawnienia” (B_VP).
Aby skonfigurować uprawnienia, przejdź do sekcji Pracownicy > Uprawnienia. Możesz również uzyskać dostęp do strony konfiguracji uprawnień z pliku pracownika.
Tabela jest podzielona na kilka bloków:
- Blok 1 ‒ uprawnienia roli
- Blok 2 ‒ uprawnienia roli przyznane pracownikom
- Blok 3 ‒ uprawnienia indywidualne
Przecięcie roli lub pracownika z uprawnieniem pokazuje typ dostępu. Po prawej stronie uprawnienia są wyjaśnione.
Pełną listę uprawnień i ich opis znajdziesz w artykule Lista uprawnień.
Typ dostępu jest definiowany przez status komórki na przecięciu uprawnienia i pracownika lub roli.
Rola (Blok 1) może mieć następujące statusy:
— Domyślnie. To samo co Zabronione 
— Dozwolone. Ta operacja jest dostępna dla pracowników w tej roli.
— Zabronione. Ta operacja nie jest dostępna dla pracowników w tej roli.
— Dozwolone, jeśli odpowiedzialny. Operacja jest dozwolona w punktach, gdzie pracownicy są odpowiedzialni.
Indywidualne uprawnienia użytkownika (Blok 3) mogą mieć następujące statusy:
— Domyślnie. Typ dostępu jest definiowany przez rolę pracownika.
— Dozwolone. Operacja jest dostępna dla pracownika. 
— Zabronione. Operacja nie jest dostępna dla pracownika. 
— Dozwolone, jeśli odpowiedzialny. Operacja jest dozwolona w punktach, gdzie pracownik jest odpowiedzialny.
Tekst w komórce oznacza, że typ dostępu jest definiowany przez rolę. Na przykład, MN0, co oznacza rolę menedżera.
Konfiguracja
Możesz skonfigurować uprawnienia w następujący sposób:
- Przyznaj wszystkie uprawnienia roli (pracownika) za pomocą poleceń menu skrótów wywoływanych w kolumnie Nazwa.
- Przyznaj uprawnienia, klikając dwukrotnie na wymaganą komórkę.
Pierwsza metoda jest wygodna, gdy potrzebujesz skonfigurować kilka ról, na przykład, gdy instalujesz system po raz pierwszy. Możesz także użyć jej, aby przyznać uprawnienia roli pracownikowi lub uprawnienia pracownika roli.
Druga metoda jest wygodna do dostosowania roli (pracownika): na przykład, jeśli potrzebujesz dodać indywidualne uprawnienia.
Uprawnienia Roli
Aby ustawić lub edytować uprawnienia roli:
- Wybierz rolę z uprawnieniami, które potrzebujesz, z listy.
- Kliknij Kopiuj uprawnienia w menu skrótów.
- Wybierz rolę do modyfikacji na liście i kliknij Wstaw uprawnienia w menu skrótów.
- Jeśli potrzebujesz dodatkowych uprawnień, ustaw je odpowiednio.
Załóżmy, że potrzebujesz dostosować uprawnienia dla nowej roli Asystenta Menedżera.
-
Wybierz rolę Menedżera na liście.
-
Kliknij prawym przyciskiem myszy na nazwie roli i wybierz Kopiuj uprawnienia w menu skrótów.
-
Kliknij prawym przyciskiem myszy na roli Asystenta Menedżera i wybierz Wstaw uprawnienia.
-
Upewnij się, że uprawnienia zostały poprawnie przeniesione.
-
Zabroń Asystentowi Menedżera edytowania dokumentów retrospektywnie.
W tym celu znajdź wymagane uprawnienie (B_EBDD) w dolnym prawym polu wyszukiwania i kliknij dwukrotnie na komórkę, aby cofnąć uprawnienie (komórka staje się czerwona).
Uprawnienia Indywidualne
Uprawnienia pracownika są definiowane przez rolę, do której jest przypisany (odpowiednie komórki pokazują kody ról). Te uprawnienia można edytować.
Na przykład, możesz przypisać pracownika do dodatkowej roli lub przyznać uprawnienia nieokreślone przez jego rolę lub, przeciwnie, cofnąć niektóre uprawnienia roli.
Uprawnienia indywidualne są ustawiane podobnie jak uprawnienia roli.
Kiedy potrzebujesz przyznać uprawnienia roli pracownikowi, możesz kliknąć dwukrotnie na komórkę na przecięciu pracownik-roli.
Konflikty Uprawnień
Podczas przenoszenia uprawnień, bieżąca komórka może różnić się od nowej. Na przykład, bieżąca wartość to Zabronione
a nowa wartość to Dozwolone
. W takich przypadkach na ekranie pojawia się okno rozwiązywania konfliktów.
Nieokreślona
komórka nie powoduje żadnego konfliktu uprawnień i zawsze przyjmuje wartość "kolorowej" komórki.
Aby ustawić status komórki, kliknij dwukrotnie na wymaganą komórkę.
