Wprowadzanie zmian w zamówieniach
Przegląd
Kiedy można zmieniać zamówienia
Zamówienia można zmieniać lub anulować w zależności od ich statusu.
Status Czas na gotowanie pozwala na:
- Zmianę danych klienta i adresu dostawy.
- Dodanie nowych pozycji oraz zmianę ich ilości i modyfikatorów.
- Zmianę pozycji, które jeszcze nie zostały wydrukowane — są one oznaczone na niebiesko.
- Usuwanie, zmianę ilości i modyfikatorów.
- Przeniesienie do innego punktu dostawy.
W takim przypadku można pozostawić czas dostawy bez zmian lub określić bieżący lub późniejszy czas. Czas dostawy nie może być wcześniejszy niż bieżący, ponieważ nie ma to sensu.
Kiedy nie można zmieniać zamówień
Nie można zmieniać ilości wydrukowanych pozycji — są one oznaczone na czarno. Najpierw trzeba je usunąć z zamówienia, a następnie dodać ponownie. Można też po prostu je usunąć, jeśli klient już ich nie chce.
Przenoszenie zamówień
Można przenosić zamówienia z jednego punktu do drugiego, dopóki nie zostaną wysłane. W takim przypadku w punkcie źródłowym zamówienie zostanie anulowane, a w punkcie docelowym zostanie utworzone nowe zamówienie pod tym samym numerem.
Można sprawdzić historię przeniesienia w polu Komentarz do zamówienia, które wskazuje, skąd i dokąd zamówienie zostało przeniesione.
Aby przenieść zamówienia Oczekujące na dostawę lub Wysłane, należy je anulować w punkcie, w którym zostały przyjęte, a następnie dodać to samo zamówienie w innym punkcie.
![]() | Jeśli baza danych punktu dostawy i centrum telefonicznego nie są zsynchronizowane, zamówienie, jeśli zostanie przeniesione, może uzyskać status problemowy. |
Przeniesienie zamówienia do innego punktu jest rejestrowane w Dzienniku zdarzeń.
Nowe zamówienie
Można przenosić nowe zamówienia, które osiągnęły status Czas na gotowanie, co oznacza, że pozycje jeszcze nie zostały wydrukowane i przygotowanie nie zostało rozpoczęte. Załóżmy, że przez pomyłkę wybrano niewłaściwy punkt przygotowania.
Aby zmienić punkt, odbierz zamówienie, wybierz inny punkt dostawy w polu Punkt i kliknij Wyślij do punktu.
Wydrukowane zamówienie
Wydrukowane zamówienia mają status W trakcie realizacji i Gotowe, co oznacza, że wydrukowano bilet serwisowy.
Załóżmy, że opcja Rozpocznij przygotowanie zamówienia jest ustawiona na Automatyczne, aby przyspieszyć przetwarzanie zamówienia — przygotowanie rozpoczyna się, gdy zamówienie zostanie wysłane do punktu. Ale gdy obciążenie jest zbyt duże — brakuje kierowców, a kucharze nie nadążają z obsługą klientów, można przenieść wydrukowane zamówienia do pobliskiego punktu, który może dostarczyć takie zamówienia na czas.
Aby zmienić punkt przygotowania:
- Odbierz zamówienie i wybierz inny punkt dostawy w polu Punkt.
- Kliknij Wyślij do punktu.
- W oknie dialogowym ostrzeżenia kliknij OK.
- Wybierz Powód usunięcia pozycji i wpisz swój Komentarz.
- Kliknij Usuń.
Usuwanie wydrukowanych pozycji
- Wybierz pozycję, którą chcesz usunąć i kliknij

- Wybierz powód:
- Bez odpisu, jeśli pozycja może być użyta w innym zamówieniu.
- Z odpisem, jeśli pozycja jest np. zepsuta.
- Jeśli masz inne skonfigurowane powody usunięcia, wybierz najbardziej odpowiedni.
- Użyj pola Komentarz, aby opisać powód usunięcia pozycji.
![]() | Możliwe powody można skonfigurować w Syrve Office. Można także określić, czy komentarze są wymagane, czy nie. |
- Kliknij Usuń. Usunięte pozycje są wyszarzone i przekreślone.
- Po usunięciu wszystkich niechcianych pozycji kliknij Zapisz i zamknij.
Punkt dostawy zostanie powiadomiony o zmianach w zamówieniu, a bilet serwisowy, anulujący przygotowanie, zostanie wydrukowany.
Jeśli pozycja, zgodnie z ustawieniami w Syrve Office, jest odpisywana z magazynu, to zapis odpisu zostanie utworzony automatycznie po usunięciu pozycji. Odpis nastąpi w tej samej restauracji, która przygotowuje i wysyła zamówienie.
Zmiana opłaconych zamówień
Gdy zamówienie ma status Oczekujące na dostawę, Wysłane lub Dostarczone, drukowany jest odpowiedni paragon. Nie można wprowadzać żadnych zmian w takim zamówieniu.
Aby anulować opłacone zamówienia, najpierw trzeba unieważnić paragon. Operację tę można wykonać tylko w punkcie przygotowania przez menedżera z uprawnieniem „Dokonaj zwrotu” (F_STRN).
W takim przypadku Syrve rejestruje operację wrażliwą. Można ją sprawdzić w Dzienniku zdarzeń i w raporcie kasowym.
Po unieważnieniu paragonu bez usuwania zamówienia, zamówienie przyjmuje status Czas na gotowanie. Można wprowadzać te same zmiany, co w zamówieniu z wydrukowanymi pozycjami.

