Przejdź do głównej zawartości

Przetwarzanie Zamówień

Przegląd

Wszystkie zamówienia dostawy są rejestrowane w centrum obsługi telefonicznej. Następnie pojawiają się w wybranym punkcie dostawy.

Jeśli to konieczne, możesz edytować, przenieść do innego punktu lub usunąć zamówienie. Możesz przyjąć zamówienie do odbioru przez klienta.

Nie można dodać zamówienia z mocą wsteczną.

Przyjmowanie Nowego Zamówienia

  1. Spróbuj znaleźć klienta w bazie danych Klientów Dostawy. W tym celu wprowadź dane klienta w pasku wyszukiwania. Na przykład numer telefonu lub imię.
    • Jeśli taki klient zostanie znaleziony, wybierz go z listy i kliknij Utwórz dostawę.

    • Jeśli nie ma takiego klienta, kliknij Utwórz dostawę.

    • Pojawi się nowe zamówienie z podanym numerem telefonu lub imieniem klienta, które wpisałeś w pasku wyszukiwania.

    • Możesz przyjąć zamówienie dostawy od nowego klienta w sekcji Dostawa > Dostawy: kliknij Utwórz > Utwórz dostawę dla nowego klienta. Otworzy się puste szczegóły dostawy.

      Jeśli okaże się, że klient faktycznie istnieje w bazie danych, to gdy spróbujesz wysłać zamówienie do punktu, system zasugeruje użycie pliku zamiast tworzenia nowego klienta.

  2. Określ szczegóły klienta i dostawy. Klientowi może zostać przypisany status Wysokiego Ryzyka. Jak postępować z takimi klientami, zobacz artykuł Nierzetelni Klienci.
  3. W polu Punkt Produkcji określ punkt, który zrealizuje zamówienie. Szczegóły znajdziesz w artykule Przypisywanie Zamówień do Punktów.
  4. Wprowadź pozycje zamówienia. Na życzenie klienta zamówienie może być podzielone między kilku gości.
  5. Opłać zamówienie. Klientowi może być przyznana zniżka lub dopłata.
  6. Gdy wszystkie szczegóły zamówienia są określone, możesz przekazać je do punktu przygotowania, klikając Zapisz w punkcie produkcji. Jeśli klient zmieni zdanie, kliknij Wyjdź.

Co Dalej

Gdy zapiszesz zamówienie w punkcie, niektóre pozycje mogą być automatycznie dodane. Jak to ustawić, znajdziesz w artykule Automatyczne Dodawanie Pozycji.

Po zapisaniu zamówienia, pojawi się ono na liście dostaw ze statusem „Czas na gotowanie”.

Na terminalu dostawy pojawia się komunikat informujący, że zamówienie dostawy zostało utworzone. Pokazuje numer zamówienia dostawy oraz czas i datę, na którą zaplanowano dostawę.

Niepotwierdzone lub Nieprzetworzone

Jeśli niektóre z twoich zamówień są „Niepotwierdzone” lub „Nieprzetworzone”, oznacza to, że brakuje im pewnych szczegółów, nie są rozdzielone lub są to zamówienia z wyprzedzeniem.

Sprawdź takie zamówienia, zadzwoń do klienta, aby zweryfikować pewne szczegóły, i potwierdź.

Gdy otworzysz zamówienie, możesz zobaczyć następujący komunikat: „Zamówienie dostawy jest otwarte przez operatora. Czy na pewno chcesz kontynuować?” Oznacza to, że to zamówienie jest przetwarzane przez innego operatora — operator otworzył rekord zamówienia i dzwoni do klienta, na przykład. Kliknij Nie i otwórz następne zamówienie lub zignoruj wiadomość i kliknij Tak, aby obsłużyć to zamówienie.

Po Przyjęciu Zamówienia

Po przyjęciu zamówienia operator centrum obsługi telefonicznej może monitorować jego dalsze przetwarzanie.

Jeśli to konieczne, operator przetwarzający zamówienie może być zmieniony nawet po zamknięciu zamówienia. Może to zrobić pracownik, który ma uprawnienie „Zmiana operatora dostawy” (D_CO).

Niektóre zamówienia dostawy mogą być oznaczone jako problematyczne. W takim przypadku możesz dodatkowo monitorować takie zamówienie.

Zmiana Typu Zamówienia

Możesz zmienić typ zamówienia z dostawy na odbiór przez klienta i odwrotnie, nawet po jego zarejestrowaniu. Dotyczy to zamówień, które mają następujący status: Niepotwierdzone, Oczekujące, Czas na Gotowanie, W Toku i Gotowe.

Jeśli korzystasz z programów lojalnościowych Syrve, które zależą od typu zamówienia, cena zamówienia może się odpowiednio zmienić.

Dziennik Wydarzeń pokazuje wszystkie zmiany dokonane w typie zamówienia dostawy w ramach wydarzenia „Edycja Dostawy”.

Zachowanie Czasu Dostawy

Dostawa ASAP

Gdy musisz dostarczyć jak najszybciej, czas dostawy zmienia się zgodnie z czasem podróży określonym w harmonogramie pracy i ustawieniach mapowania.

Zamówienie Dostawy Złożone Z Wyprzedzeniem

W przypadku zamówień dostawy z wyprzedzeniem czas dostawy jest określany ręcznie. Sugerujemy, aby zmieniać go tylko wtedy, gdy czas pozostały do zakończenia dostawy jest krótszy niż czas podróży.

Dostawa > Odbiór przez Klienta

Gdy zmieniasz typ zamówienia z Dostawy na Odbiór przez Klienta, adres dostawy jest usuwany, a kierowca jest zwalniany.

Odbiór przez Klienta > Dostawa

Gdy zmieniasz typ zamówienia z Odbioru przez Klienta na Dostawę:

  • Pola Kierowca i Adres Dostawy stają się dostępne i musisz je wypełnić. Jeśli klient jest już w twojej bazie danych, system automatycznie wypełni pole adresu, ale jeśli jest więcej niż jeden adres, wybierz odpowiedni.
  • Z reguły zamówienie jest już przypisane do konkretnego punktu przygotowania. Może się zdarzyć, że adres dostawy znajduje się poza obszarem obsługi punktu. W takim przypadku, jeśli pozycje nie są jeszcze gotowane, zamówienie może być przeniesione do innego punktu.
  • Usługa Płatność za Dostawę może być automatycznie dodana do zamówienia, a całkowita kwota może się zwiększyć.