Przejdź do głównej zawartości

Anulowanie Zamówień

Jeśli zamówienie zostało zaakceptowane, ale klient je anulował, musisz zarejestrować anulowanie zamówienia. To, co musisz zrobić, zależy od bieżącego statusu zamówienia.

Aby móc usunąć nowe lub niepotwierdzone zamówienia, należy posiadać uprawnienie D_CAD. Aby usunąć zamówienia o statusie „Oczekuje na dostawę”, „W drodze”, „Dostarczone” lub „Zamknięte”, należy posiadać oba uprawnienia: D_CAD i D_MD.

Anulowanie nowego zamówienia

Aby anulować zamówienie o statusie „Czas na gotowanie” i nie wydrukowanych pozycjach (wszystkie pozycje są pokazane na niebiesko), wykonaj następujące kroki:

  1. Na liście dostaw wybierz zamówienie, które chcesz usunąć i dwukrotnie kliknij odpowiedni wiersz (lub kliknij przycisk Podgląd).
  2. Naciśnij Anuluj.
  3. Wybierz powód anulowania i wpisz swój komentarz zawierający więcej szczegółów.
  4. Naciśnij Anuluj. Zamówienie zmieni status na „Anulowane”. Terminal dostawy (w punkcie sprzedaży) wyświetli powiadomienie, że zamówienie zostało anulowane.

Anulowanie zamówienia z wydrukowanymi pozycjami

Aby anulować zamówienie z wydrukowanymi pozycjami, wykonaj następujące kroki:

  1. Na liście dostaw wybierz zamówienie, które chcesz usunąć i dwukrotnie kliknij odpowiedni wiersz (lub kliknij przycisk Podgląd).
  2. Naciśnij Anuluj. Pojawi się powiadomienie, że zamówienie ma wydrukowane pozycje. Potwierdź usunięcie, klikając Tak. Pojawi się okno usuwania wydrukowanych pozycji.
  1. Wybierz rodzaj odpisu wydrukowanych pozycji w polu Powód usunięcia: „Bez odpisu”, „Z odpisem” lub inny skonfigurowany w Syrve Office.
  2. Opisz powód usunięcia wszystkich wydrukowanych pozycji w polu Komentarz.
  3. Kliknij Usuń. Usunięte pozycje będą wyświetlane jako przekreślone. Otworzy się formularz Anulowania dostawy.
  4. Po usunięciu pozycji można albo anulować zamówienie, albo kontynuować jego przetwarzanie.
  • Aby usunąć zamówienie, określ powód i kliknij Anuluj. Zamówienie zmieni status na „Anulowane”. Usunięte wydrukowane pozycje można później przeglądać w anulowanym zamówieniu. Terminal dostawy (w punkcie sprzedaży) wyświetli powiadomienie, że zamówienie zostało anulowane. To wydrukuje bilet kuchenny, aby anulować gotowanie.
  • Aby kontynuować przetwarzanie zamówienia, kliknij Nie anuluj zamówienia. Nie wydrukowane pozycje pozostaną w zamówieniu (jeśli takie istnieją).

Anulowanie opłaconego zamówienia

Aby anulować opłacone zamówienie, wykonaj następujące kroki. W tym przypadku dostawa może mieć status 'Oczekuje na dostawę', 'W drodze' lub 'Dostarczone'.

  1. W punkcie produkcji wykonaj anulowanie według rachunku. Operację tę może wykonać kierownik z uprawnieniem 'Wykonaj anulowanie według rachunku' (F_STRN). Dostawa wraca do statusu 'Czas na gotowanie'.
  2. Anuluj zamówienie z wydrukowanymi pozycjami (patrz wyżej).