Przejdź do głównej zawartości

Edytowanie Zamówień

Jeśli to konieczne, możesz wprowadzić zmiany w zamówieniu. Na przykład, adres dostawy lub zamówione pozycje mogą ulec zmianie. Klient zmienił lub uzupełnił zamówienie lub coś jest niedostępne.

Nie możesz utworzyć dostawy post factum. Możesz zmienić dostawę utworzoną wcześniej. W takim przypadku możesz pozostawić określony czas dostawy bez zmian lub określić aktualny lub późniejszy czas. Czas dostawy nie może być wcześniejszy niż aktualny czas, ponieważ nie ma to sensu w kontekście działalności operacyjnej.

Możesz zmieniać zamówienia o statusie 'Oczekujące', 'Czas na gotowanie', 'W trakcie', 'Gotowe', 'Zapakowane', 'Oczekujące na dostawę' i 'W drodze do klienta'. Charakter i zakres zmian zależy od statusu zamówienia.

StatusJakie informacje można zmienićUwagi
„Oczekujące”, „Czas na gotowanie”DowolneZobacz także Anulowanie nowego zamówienia.
„W trakcie”, „Gotowe”

Szczegóły klienta i dostawy (czas i adres dostawy).

Pozycje zamówienia (dodaj nowe pozycje, usuń wydrukowane pozycje).

Możesz dodawać lub usuwać pozycje z zamówienia, które zostało już wysłane do gotowania w zwykły sposób, co opisano w Przewodniku Użytkownika Syrve POS. Zobacz także Anulowanie zamówienia wysłanego do gotowania.

Aby zmienić czas dostawy, dotknij czasu dostawy i wybierz inny czas. Szczegóły znajdziesz w artykule Anulowanie zamówień.

"Zapakowane"

Szczegóły klienta i dostawy (czas i adres dostawy).

Pozycje zamówienia (dodaj nowe pozycje, usuń wydrukowane pozycje).

Możesz dodawać lub usuwać pozycje z zamówienia, które zostało już wysłane do gotowania w zwykły sposób, co opisano w Przewodniku Użytkownika Syrve POS. Zobacz także Anulowanie zamówienia wysłanego do gotowania.

Aby zmienić czas dostawy, dotknij czasu dostawy i wybierz inny czas. Szczegóły znajdziesz w Anulowanie zamówień artykule.

„Oczekujące na dostawę”Szczegóły klienta i dostawy (czas i adres dostawy).
Pozycje zamówienia po unieważnieniu rachunku.
Aby zmienić zamówienie, najpierw unieważnij rachunek. Zobacz także Częściowe unieważnienie paragonu.
„Wysłane”Pozycje zamówienia po unieważnieniu rachunku.Zobacz także Unieważnienie paragonu.
"Dostarczone"Komentarz klienta.Aby zmienić zamówienie, najpierw je anuluj (klikając Zamówienie niedostarczone), a następnie unieważnij rachunek. Zobacz także Anulowanie zamówienia.
„Zamknięte”Żadne pole nie może być zmienione.

Możesz oznaczyć dostawę jako niezamkniętą. W takim przypadku zostanie zweryfikowane uprawnienie do unieważnienia paragonu fiskalnego. Jeśli paragon fiskalny został wydrukowany, musisz go anulować.

Możesz unieważnić paragon fiskalny na ekranie zamówienia. Wtedy dostawa zmieni swój status na „Gotowe”.

'Anulowane'Żadne pole nie może być zmienione.Jedyny status, który nie pozwala na unieważnienie rachunku, nic nie można zmienić w tym zamówieniu.

Możesz ponownie wydrukować fakturę w dowolnym momencie, jeśli masz odpowiednie uprawnienia. Początkowe automatyczne drukowanie faktury jest określone przez ustawienia (zobacz Drukowanie Faktur).

W karcie zamówienia o statusie 'Zrealizowane' możesz zmienić tylko komentarz klienta. Lub możesz dodać komentarz, jeśli zapomniałeś to zrobić przy zamykaniu zamówienia. W tym celu:

  1. W oknie z listą dostaw znajdź wymagane zamówienie i kliknij odpowiednią linię. Aby szybko znaleźć żądane zamówienie, możesz użyć specjalnego paska wyszukiwania znajdującego się na dole ekranu. Możesz wyszukiwać za pomocą dowolnych dostępnych informacji.
  2. Wprowadź zmiany w parametrach dostawy.
  • Jeśli chcesz zmienić pozycje zamówienia, kliknij Zamówienie lub użyj pola Pozycje zamówienia w karcie dostawy.

Możesz dodawać lub usuwać dania w standardowy sposób dla zamówienia, które zostało już wysłane do gotowania. Zobacz opis w Przewodniku Użytkownika Syrve POS.

Aby zmienić pozycje w zamówieniu oczekującym na dostawę lub już wysłanym do klienta, najpierw musisz częściowo unieważnić rachunek (zobacz Częściowe unieważnienie paragonu). Następnie możesz dodać wymagane pozycje do zamówienia.

  • Aby zmienić adres zamówienia, kliknij pole Ulica w karcie dostawy. Wybierz żądany adres z listy adresów dla tego klienta. Jeśli nie ma takiego adresu, kliknij Nowy adres i wprowadź adres.
  1. Po wprowadzeniu wszystkich zmian kliknij Zastosuj.